Amateurkunstenvergoeding: verhoogde vergoedingen

Kunstenaars kunnen een amateurkunstenvergoeding krijgen voor het leveren van artistieke prestaties en/of het produceren van artistieke werken voor rekening van een opdrachtgever. Het gaat bijvoorbeeld om een muzikaal optreden of het maken van een illustratie voor het tijdschrift van een vereniging. Deze kostenvergoeding was tot voor kort gekend onder de naam ‘kleine vergoedingsregeling’.  

 

Kunstenaars kunnen in 2025 genieten van de volgende vergoeding:

 

- maximaal 80,18 euro per dag en per opdrachtgever. Op dezelfde dag kan men meerdere opdrachten uitvoeren, voor verschillende opdrachtgevers. Levert een artiest op een dag prestaties voor twee verschillende opdrachtgevers, dan kan de artiest twee keer 80,18 euro ontvangen.  

- bovenop die 80,18 euro kan de kunstenaar een verplaatsingsvergoeding van maximaal 22,91 euro krijgen. Deze kost moet bewezen worden: ofwel op basis van een kilometerstaat (wettelijke kilometervergoeding), ofwel aan de hand van aankoopbewijzen (bvb een bus- of treinticket).  

 

Deze regeling is voor de kunstenaar vrij van RSZ en belastingen, mits nog een aantal voorwaarden nageleefd worden:

- niet meer dan 7 dagen na elkaar bij dezelfde opdrachtgever.

- niet meer dan 30 dagen per jaar.

 

Ook de opdrachtgever is in principe vrijgesteld van sociale bijdragen.

Om misbruiken tegen te gaan, zijn er beperkingen voor organisaties (zoals bvb vzw’s) die vaak via AKV betalen:

 

- Opdrachtgevers die jaarlijks meer dan 572,71 euro (2025) via AKV betalen, moeten een solidariteitsbijdrage van 5% betalen aan de RSZ.

 

- Opdrachtgevers die jaarlijks meer dan 100 AKV-vergoedingen uitbetalen, zullen verplicht worden een rapportering in te dienen. Daarin wordt gepolst naar de financiële verhouding tussen de AKV-betalingen en de totaalomzet.